Dolomieten dag 5

10 oktober 2025 - Schabs, Italië

Vandaag is een speciale dag, want terwijl mijn echtgenote het nabij gelegen Festung Fortezza bezoekt ga ik met de motor op zoek naar de mooiste wegen in de omgeving.

De dag begint al spannend onderweg naar Ortisei in het Val Gardena. Ik rij met de motor achter een vierassige vrachtwagen van een aannemer, die gezien zijn snelheid de situatie goed kent. Tot het moment dat een soortgelijke ras optimist van de andere kant komt. Net geen plek voor 2, tussen de kunststof spatschermen en zijskirts vliegen me om de oren. Gelukkig geen schade.

Bij Canazei komt me een hele serie historische auto’s tegemoet, die blijkbaar mee doen in een soort Mille Miglia tocht. Mooie Porsches, antieke BMW‘s, Mercedes cabriolet en Gullwing, Citroën XM, Lancia‘s en een rally Alpine. Mooi spul, dat blijkbaar uit Deutschnofen vertrokken is, want daar stonden de tenten en startbogen nog.

Eerste doel is de Passo Manghen, die de XCountry ook al eens eerder bij de vorige eigenaresse heeft beklommen. Vooral de noordkant is smal en heeft krappe haarspeldbochten, maar de 37 kilometers vlot afgelegd, zonder veel verkeer.

Tweede doel was de Tiroler Kaiserjägerstraße. Eén militaire ontsluitingsweg uit de eerste wereldoorlog met smalle onverlichte tunnels en een mooi uitzicht over het meer van Caldonazzo. Afgesloten voor alles hoger en breder dan 2.5 meter, dus ultiem rijplezier met de motor. Als bonus nog de Passo Venezza mee gepakt.

Om bij het derde doel te komen zou ik bovenstaande weg terug moeten rijden of een lange gravelweg moeten rijden, maar daar had ik geen zin aan. En geheel onverwacht aanbeland in Val Frenzela. Nog nooit iets over gehoord of gelezen, maar dit was toch wel de highlight van de dag. Je gaat met 22 haarspeldbochten een heel stuk de diepte van de canyon in en komt uit tussen twee immense rotswanden. Heel mooi en extreem rustig vandaag.

Het derde doel is een gigantische griffioen, die 2 jaar geleden van restjes hout is gebouwd naar aanleiding van de orkaan van 29 oktober 2018, waarbij in een paar uur 20 miljoen sparren zijn afgeknapt. Gebouwd op een plek met een geweldig uitzicht en ook hier niemand aanwezig, zodat ik de motor even op het gravelpad kon achterlaten voor een korte wandeling naar boven.

Terug gereden door het wijnbouw gebied van Zuid-Tirol bij Trento en langs het Lago di Caldaro. Na 9 uur en 420 kilometers komt een eind aan een fraaie motortocht over de mooie wegen van de Dolomieten.