60 Graden Noord dag 13
4 mei 2025 - Almelo, Nederland
De dag begon vandaag aan boord van de boot naar IJmuiden een beetje vreemd, want om 08.00 uur werd er aan de deur van mijn hut geklopt door de steward. Hij kwam me vertellen dat ik bij de terugreis de volgende keer naar Engeland deze hut niet kon gebruiken ... Ehhh ? Ik heb nog niets gepland om weer met hun te varen. Dit proberen duidelijk te maken en uiteindelijk bleek hij bij een hut aangeklopt te hebben op het verkeerde dek. Kan gebeuren zo vroeg op de dag.
Zo'n laatste dag is altijd net zoals de eerste dag. Je komt weer op bekend terrein en je kent de route naar huis. Maar aangezien het mooi weer was toch even er iets moois van gemaakt en begonnen met de laatste overtocht op deze reis naar Assendelft. Daarna noordelijk gereden over de Oostdijk en Molendijk richting Hoorn. Natuurlijk weer de nodige muggen en vliegjes gedood op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad, om rond de middag te genieten van een bakje kibbeling bij de Houtribsluizen. Altijd leuk die onschuldige gesprekjes van mensen, die ook een visje komen halen. Zo, ook een stukje aan het toeren met de motor bij dit mooie weer, is dan de openingszin van de meesten. Tuurlijk, maar als ze dan naar de motor kijken valt hun op dat, die er beestachtig smerig en vol ongedierte uit ziet. Dat is niet van een ochtendje rijden.
De bekende route doorgereden door de binnenstad van Kampen en Zwolle naar huis over de N35. Vlak na Wierden komt mij een Jaguar F-Type Coupé P575 AWD en nog veel meer dingen achterop de auto voorbij en de bestuurder geniet van het brute geluid van zijn V8 5.0 liter motor. En laat hij nu ook richting Almelo Noord Oost moeten rijden, dus het hele stuk erachter gereden. Veel van zijn motorgeluid heeft hij waarschijnlijk het laatste stuk niet gehoord met een ploffende BMW één cilinder achter hem. Stiekem toch wel even een binnenpretje gehad en een deja-vu momentje met de Bentley in Schotland.
Thuis alles afgeladen en morgen de motor maar even iets toonbaarder maken.
Resumé : een fantastische reis gemaakt, back to memory lane en genoten van alle 3011 kilometers, die ik de afgelopen 13 dagen heb gereden. In totaal is de motor 17 keer op een veerboot of pont geweest en al dan niet op de verschillende manieren vastgezet (of niet), wat elke keer weer grappig was om mee te maken. Er waren drie memorabele momenten : het bereiken van 60 graden NB, wat in tegenstelling tot het wegrestaurant op de poolcirkel aan de E6 in Noorwegen, niets meer is dan een klein geel bordje op de vangrail. De rit naar het noordelijkste puntje van de Shetland eilanden en de rollercoaster vaart op het pontje van Gutcher naar Belmont. En tenslotte het bezoek aan Hoy en Longhope en met name het Lifeboat Museum en het intrigerende verhaal over het vergaan van de reddingsboot RGB inclusief bemanning in 1969. Hoe kort kan het leven zijn. Kortom geniet ervan en "Make lIfe a ride".

Op naar de volgende uitdaging!