Crieff Cloverleaf 2026 Dag 6

14 mei 2026 - Crieff, Verenigd Koninkrijk

Hemelvaartsdag in Schotland is een beetje een mix van alles en niets. De scholen zitten dicht, maar winkels zijn veelal geopend. En zo verloopt de dag ook.

Als ik om 8.00 uur de huurauto heb vol getankt en wil inleveren bij de plaatselijke garage blijkt dat het kantoor pas om 9.00 uur open gaat. Gelukkig accepteert de werkplaats chef de sleutel van de auto. Dat betekent dat we net naar 9.00 uur op pad kunnen voor de oost route weer elk op 2 wielen en zonder verwarming. De kortste van de 4 routes en ook op het eerste gezicht de minst verassende. Maar op zo’n dag gebeuren altijd verassingen.

De meeste wegen kenmerken zich met een 40 Miles per hour bord met daaronder de tekst : walkers and biker friendly road, maar daar hadden ze het woord motor wel bij tussen mogen zetten, want ze lopen door velden en bossen en zijn te smal voor zwaar verkeer of campers. En er zit zowaar een helling in van 25%.

Het eerste traject gaat weer over de A93 en ik zie de plek waar ik vorig jaar gestopt ben om de navigatie een zetje te geven. Ook dit jaar een bron van ergernis, maar met een extra tie-rap is de voeding spanning nu stabiel en diefstal proof.

Zo is het vandaag ook met het weer, want naast zonnige perioden kon het af en toe ook flink regenen. Manouk vond het soms zo heftig dat voor het eerst het regen pak aan ging. De regen was zeker welkom bij de grootschalige brand op de vuilstortplaats in Fife, waar een terrein van 200x300 meter al 2 dagen brandt en er nog steeds meerdere brandweermannen bezig zijn. Van ver konden we de rookwolken al zien in de vallei.

En op elke reis gebeurt het wel eens… Iemand die me aanspreekt over mijn BMW XCountry. In de regen zie ik een mooi foto moment bij Lindores Abbey Distillery met originele houten vaten. Ik heb de motor nog niet op de standaard staan of een jongeman komt op een draf naar mij toe. Ik verwacht een reprimande dat ik op de personeelsparkeerplaats sta, maar krijg een lofzang over de motor : “Never seen a XCountry live, but this is an awesome bike. The best one BMW has made the last 3 decades. Awesome!” Ze moesten dit eens weten in Berlijn en München, want alleen het logo is van BMW! Ondertussen laat hij zich compleet nat regenen in zijn T-shirt en ik krijg van hem alles goede toegewenst met mijn motor.

Bij toeval stoppen we bij een hotel, waar we iets willen drinken en blijkt bij hun op de kaart van anders lekkers scones met scream, butter and jam te staan. Dat hebben we nog niet gehad, dus unaniem wordt deze toegift aangenomen bij de drankjes.

En zo zijn we mooi op tijd terug voor het avondeten en kunnen uitrusten van de lange dag van gisteren op de bank voor de TV.